Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Gazi Üniversitesine bağlı olarak kurulan Fen-Edebiyat Fakültesinin ilk öğrenci kabul eden bölümlerindendir. 2000-2001 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamış; ilk mezunlarını ise 2003-2004 eğitim-öğretim yılında vermiştir. Bölümümüzün lisans programından mezun olanların sayısı 1300'ün üzerindedir. Ayrıca Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan ilk yüksek lisans ve doktora programı Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalında gerçekleştirilmiştir. 2008 yılında açılan yüksek lisans programından 2024 yılı ocak ayına kadar 109, 2012 yılında açılan doktora programından ise 14 öğrenci mezun olmuştur.

Bölümün normal öğretim programına her yıl 60 öğrenci kabul edilmektedir. Bölümde lisans eğitimine devam eden öğrenci sayısı 300'ün, lisansüstü eğitimine devam eden öğrenci sayısı ise 70'in üzerindedir. Bölüm öğrencilerinin programdan mezun olabilmeleri için 240 AKTS'yi tamamlayıp başarısız dersinin bulunmaması ve GANO (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) değerinin en az 2.00 üzerinde olması gerekir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili ve Türk Halk Edebiyatı olmak üzere toplam 5 ana bilim dalından oluşmaktadır. Bölümün akademik kadrosunda 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla 8 Profesör, 6 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisi yer almaktadır. Öğretim üyeleri, Türk Dili ve Edebiyatı alanında yetkin eğitici ve araştırmacı yetiştirmek, mevcut eğitim koşullarını geliştirmek ve alanın sorunlarına çözüm üretmek amacıyla teorik ve uygulamalı derslerin yanı sıra pek çok sosyal faaliyet düzenlemektedir.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün, fakülte içerisinde yer alan, hemen tamamına yakını sosyal bilimlerle ilgili, yaklaşık 10.000 cilt kitaptan oluşan bir kütüphanesi bulunmaktadır. Kütüphanede yer alan kitapların önemli bir kısmı edebiyat, dil ve tarih ile ilgilidir. Öğrenciler, kütüphaneden gerek kitap temin etmek gerekse ders çalışmak için her daim yararlanabilmektedir.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı 2024